Комбинирай, движи се!


apps.png

мобилни приложения за
интелигентно пътуване

Използването на високите технологии от всеки от нас е неизбежно и се превръща в естествена  част от живота ни. Те ни помагат за много неща във всекидневието, включително и като ни улесняват при намирането и използването на разумни начини за придвижване във и извън града. 

И в България вече навлизат мобилните приложения и платформи, които дават възможност за търсене на изгодни и удобни решения, свързани с пътуване или ползване на личен автомобил от различни хора, наемане на велосипед/мотопед за града или просто споделяне на актуална и полезна информация, свързана с придвижването.  


biking.png

Придвижване на Колела 

Придвижването на колела, без двигател, съответно без гориво и отделяне на вредни емисии, е полезно както за околната среда, така и за човека, който използва такъв транспорт – било то велосипед, лонгборд, ролери или друго безмоторно средство. Те не замърсяват с газове и шум градската среда, не им търсите дълго време паркинг, а най-хубавото е, че може да се ползват комбинирано и с градския транспорт. 

Положителния ефект за хората е, че ползващите такъв транспорт са по-активни физически, по-здрави са, спестяват от пътни разходи и опознават градската среда по пътя си.  

Електрическите двуколесни превозни средства също добиват все по-голяма популярност, най-вече сред младежите. Те са добра алтернатива, макар предимствата им да важат най-вече за 


пътуване с автомобил

Ако трябва да пътувате с автомобил, нека използването му да е оптимално – повече хора да използват една кола. Преди качване в автомобила, се запитайте дали е наложително да ходите с колата или може да я заместите с ходене пеш, велосипед или с градски/междуградски транспорт. 

Хубавото е, че в ЕС се продават все повече електрически автомобили и хибриди, които използват съчетание от електричество и бензин/дизел. Това елиминира или намалява отделените вредни емисии, както и шума. Но не отменя бавенето в задръстванията, нито нуждата от паркинг пространство и вашето забавяне, когато трябва да търсите такова. 


bus.png

Градски транспорт

Градският транспорт е чудесно решение за придвижване в града, особено електрическите превозни средства – трамвай, тролей, метро. Така много хора се придвижват с едно и също количество гориво, пътниците имат възможност за лека разходка до спирките, а често – например при метрото – това е и най-бързия начин за придвижване в града, защото не участва в общия натоварен трафик. 

Ако ползвате карта за градския транспорт, нищо чудно това да ви е и най-евтиния, но удобен начин за придвижване. 

В България вече има и немалко „зелени“ автобуси с много ниско ниво на вредни емисии, като тенденцията им е количеството да се увеличава с модернизирането на автопарковете по градове.