Европейската комисия обяви номинираните за наградите за устойчива мобилност

EMW Logo BG Blue 3-line Date.jpg

Европейската комисия публикува списък с финалистите за наградите на ЕВРОПЕЙСКА СЕДМИЦА НА МОБИЛНОСТТА и наградата за “Планиране на устойчива градска мобилност” (SUMP)

Финалистите за големите общини :

Гдиня (Полша)

Лисабон (Португалия)

Палма (Испания)

За общини до 50 хил. жители : 

Кардица (Гърция)

Линдау (Германия)

Оливейра до Байро (Португалия) 

Всички те са впечатлили журито със силните си програми за насърчаване на използването на обществения транспорт, визия за по-устойчива култура на мобилност, провеждане на дни без автомобили, за да се освободи градското пространство за други дейности, популяризиране на ползите от устойчивия транспорт за здравето и безопасността, комбиниране на образователни и развлекателни дейности и много други. 

Седмата награда SUMP се фокусира върху мултимодалността - използването на различни видове транспорт по време на едно и също пътуване или за различни стоки и пътници. Финалист на наградите SUMP са: 

Базел (Швейцария)

Дрезден (Германия)

Голям Манчестър (Обединеното кралство) 


Всички финалисти са избрани от независими експерти по мобилност и транспорт. Победителите ще бъдат наградени на церемония в Брюксел (Белгия) на 21 март 2019 г. от Виолета Булц, еврокомисар по транспорта и Юрген Мюлер, ръководител на кабинета на Кармену Вела, комисар по околна среда, морско дело и рибарство. 

Mirela Tsvetanova