Европейската седмица на мобилността свързва икономиката и придвижването


Темата на Европейска седмица на мобилността за 2016-та година ще бъде „Умното и устойчиво придвижване – инвестиция за Европа“ с акцент върху тясната връзка между транспорт и икономика. Чрез мотото „Смарт мобилност.Силна икономика“ тазгодишната тема носи посланието, че разумното планиране и употреба на транспорта ще спести пари на градовете и техните жители, като в същото време подкрепя местния икономически растеж.

По-голямата промяна в посока алтернативните начини на придвижване би намалила негативното въздействие на личните автомобили, като по този начин ще намалее и цената за справяне с тези проблеми. Обществените средства могат да бъдат използвани за подобряване на наличния транспорт вместо да решават проблеми, които той причинява. А очакван резултат от по-екологичния и по-сигурен транспорт е отварянето на нови работни места в градовете и отделните квартали.

Не само обществените институции ще усетят ползите от промяната. Частните компании, чиито служители пътуват всеки ден до работното място чрез някой от активните начини на транспорт, ще ползват по-малко болнични и ще бъдат по-продуктивни. Скорошно проучване сочи, че пазаруването в местни магазини се увеличава, когато за купувачите е осигурен по-лесен и сигурен достъп до магазина пеша или с колело.

Освен всичко изброено, устойчивата мобилност има голямо влияние върху личните финанси – спестяват се пари, които иначе се харчат за зареждане на автомобилите с гориво.  
За повече информация посетете страницата на темата за 2016-та година:http://www.mobilityweek.eu/join-us/theme-2016/


iliya lazarov