Лицата на разумното придвижване в града - в открита изложба


Изложба на открито под мотото „Лицата на разумното придвижване в града“ беше показана от 1 до 15 септември в София. Събитието в градинката „Кристал“ бе подгряващо за Европейска седмица на мобилността (16-22 септември) в столицата.

Фотографиите представят активни градски хора, предпочели алтернативни начини на придвижване във всекидневието си – велосипед, тротинетка, електрически автомобил, лонгборд, градски транспорт и пеша. Това е техен личен избор със съзнанието, че движението ги кара да се чувстват добре, а в същото време допринасят за намаляване на замърсяването на градския въздух и на проблемите с трафика и паркирането.

30те симпатични градски жители са с професии, които варират в широки граници: сред тях има архитекти, маркетинг и дигитални експерти, търговци, програмист на видео игри, оперна певица и лекар по дентална медицина.

Всички те споделят какво им дава алтернативното придвижване в градски условия. Сред мненията преобладава, че този избор ги освобождава от оковите на паркирането и задръстванията, дава им възможност да се раздвижат физически, да се събудят преди дългия работен ден или да се отърсят от натрупания стрес след работа, както и да усетят града и средата, в която живеят, по съвсем нов начин.

Надяваме се, с представянето на тези примери, да вдъхновим повече хора да подкрепят умната мобилност, която е пътят към по-чиста и приятна градска среда, по-здрави градски жители и по-силна местна икономика.

Изложбата е реализирана благодарение на Министерството на околната среда и водите, Софийска община, Център за градска мобилност и на всички модели, които се съгласиха да участват в инициативата.

Галериите със снимки за изложбата разгледайте тук , тук и тук.

 

iliya lazarov